🕙 Zapraszamy 11:00 - 19:45 (weekendy od 12:00)

☎️ 22 84 94 075 ✉️ biuro@odolanska5.pl

Zobacz co wędzimy w domowej wędzarni

WĘDZONKI Z DOMOWEJ WĘDZARNI

Grzegorz BalcerzakGrzegorz jest kucharzem w restauracji Pasta i basta na Mokotowie. Ale w wolnych chwilach uwielbia wędzić mięsiwa w swojej wędzarni, którą urządził w podwarszawskiej wiosce.

Połączyliśmy siły, żeby zaproponować doskonałe wędzonki także Gościom restauracji przy Odolańskiej 5.

Wędliny wyrabiamy w tradycyjny sposób, używając mokrej solanki. Mięso, które wędzimy pochodzi wyłącznie z polskich hodowli. Mięsiwa dosmaczamy świeżymi ziołami i aromatycznymi przyprawami, mozolnie ucieranymi w kamiennym moździerzu.

Do wędlin nie dodajemy jakichkolwiek barwników, polepszaczy smaku czy konserwantów. Jedyny konserwant to sól peklowa, która zapobiega rozwojowi bakterii w mięsie. Peklowanie mięsa trwa 7-8 dni, a samo wędzenie - zależnie od rodzaju i ilości mięsa - od kilku do kilkunastu godzin. 

Mięsiwa wędzimy dymem z drewna olchowego oraz owocowego, a po uwędzeniu parzymy.

Wędzarnię uruchamiamy tylko raz w miesiącu, zatem zamówienia realizujemy w miesięcznym rytmie.